Zaloguj się

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Producenci

Mleko Matki Ziemi - Alga spirulina

0

Mleko Matki Ziemi - Alga spirulina

Algę spirulina określa się jako "mleko Matki Ziemi" z uwagi na niezwykle wysokie stężenie kwasu gammalinolenowego, istotnego składnika kobiecego pokarmu, ale też nazywa się "zielonym mięsem", z powodu wysokowartościowego białka, którego zawartość jest trzykrotnie większa w spirulinie niż w mięsie.


Alga zawiera 65% białka, co powoduje, że jest najbogatszym jego źródłem. Surowe mięso zawiera tylko 27% białka, a soja 34%. Jest najbogatszym roślinnym źródłem witaminy B12. Zawiera również inne witaminy w wysokich stężeniach, takie, jak: witamina A, B, B1, B2, D, E, K. Alga spirulina stanowi też naturalny koncentrat ważnych dla życia związków mineralnych, pierwiastków śladowych i innych związków witalnych. Jest ona bogata w łatwo przyswajalne żelazo, potas i selen oraz zawiera znaczne ilości makro- i mikroelementów, enzymów, kwasów tłuszczowych, chlorofilu i fitocyjaniny. Ścianki komórek spiruliny nie zawierają celulozy, dlatego jej składniki są lepiej przyswajalne, niż w przypadku białka zwierzęcego czy roślinnego.


Smakujące szpinakiem o lekko orzechowym posmaku algi można spożywać w formie domieszki do miksowanych napojów, również jako dodatek do chleba oraz innych potraw. Wystarczy 4–10 gramów (od 1 do 3 łyżeczek od herbaty), by poprawić samopoczucie.

Generalnie wszystkie algi posiadają zdolności do oczyszczania zasobów wody i powietrza, spirulina ma również właściwości oczyszczające organizm. Reguluje też podstawowe funkcje życiowe człowieka: równowagę kwasowo-zasadową, gospodarkę tlenową, cieplną, równowagę elektrolitową i wodną.

Człowiek przez dziesięciolecia "gromadzi" mnóstwo toksyn oraz odpadów metabolicznych, trudnych do wydalenia z organizmu. Przy regularnym, codziennym przyjmowaniu alg spirulina pierwsze efekty oczyszczania odczuwalne są po upływie 4–6 tygodni.

Popularność fast foodów, jak również spożywanie przemysłowo przetwarzanych produktów powoduje niedobór aminokwasów, co ma fatalne skutki – najczęstszym efektem jest przyspieszone starzenie się, którego pierwsze objawy dotykają skóry i mięśni.

Pozytywny wpływ zawartego w spirulinie kompleksu białek powoduje bardziej efektywną przemianę materii i ogólną poprawę witalności. Do efektu tego przyczynia się również kolejny barwnik obecny w spirulinie, mianowicie fitocyjanina. Jego cząsteczki zawierają zarówno magnez, jak i żelazo. Fitocyjanina wzmacnia system immunologiczny, pobudzając do aktywności limfocyty. Niebieski barwnik wspiera fizjologiczne czynności komórek.

Naukowcy stwierdzili, że codzienne przyjmowanie alg wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi oraz jędrność skóry. Jest doskonałym uzupełnieniem diety dla młodzieży, osób starszych, rekonwalescentów oraz wegetarian. Spirulina znajduje też zastosowanie w kosmetyce. Jest znakomicie przyswajana przez tkanki ludzkie, ponieważ skład chemiczny plazmy spiruliny podobny jest do składu plazmy człowieka.


Artykuł pochodzi ze strony: www.azmedica.pl
 

Komentarze do wpisu (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Promocje

Olej lniany do diety br Budwig Olej lniany do diety br Budwig 19,95 zł 22,00 zł

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Click Shop | Hosting home.pl