Zaloguj się

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Producenci

Beta-karoten - źródło zdrowia i młodości!

0


BETA-KAROTEN I INNE KAROTENIDY

Beta-karoten Beta-karoten należy do grupy tzw. karotenoidów, substancji występujących w owocach, warzywach, ale jego źródłem są także algi morskie. Karotenoidy to silne przeciwutleniacze, które mają również silne działanie lecznicze. Choć udało się wyodrębnić ok. 600 ich rodzajów, to tylko 6 z nich wykorzystywane jest w znaczący sposób przez organizm ludzki. Są to: beta-karoten, alfa-karoten, kryptoksantyna, zeaksantyna, luteina i likopen. Spośród tych 6 największą aktywność wykazuje beta-karoten. Jest on m.in. najbardziej aktywnym prekursorem witaminy A.

MOŻLIWE ZASTOSOWANIA:

- antyoksydant
- ochrona komórek
- prekursor witaminy A
- choroby skóry
- choroby układu oddechowego, w tym płuc
- choroby oczu
- problemy z prostatą
- choroby sercowo-naczyniowe
- problemy z płodnością u kobiet
- wzmocnienie układu immunologicznego
- ochrona przed pewnymi typami nowotworów

ANTYOKSYDANTY

Karotenoidy działają jako silne przeciwutleniacze. Stwierdzono na przykład, że beta karoten hamuje utlenianie cholesterolu (tym samym zmniejszając ryzyko chorób serca) i chroni grasicę (główny gruczoł układu immunologicznego) przed szkodami powodowanymi przez wolne rodniki. Karotenoidy luteina i zeaksantyna są silnymi antyoksydantami w tkankach oczu i większe ich spożycie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zwyrodnienia plamki w starszym wieku.

OCHRONA KOMÓREK

Wiele badań wykazuje, że im wyższy poziom karotenoidów we krwi lub im większe ich spożycie, tym mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń komórkowych. W badaniach tych źródłem karotenoidów była żywność. Badania na ludziach z użyciem pojedynczych syntetycznych form karotenoidów nie wykazały takiego działania.

POPRAWA FUNKCJI UKŁADU IMMUNOLOGICZNEGO

Duże spożycie karotenoidów jest ściśle związane z mniejszym ryzykiem infekcji i ogólnie korzystnym wpływem na układ immunologiczny organizmu. Mimo że niektóre korzyści niektórych karotenoidów dla układu immunologicznego mogą wynikać z aktywności witaminy A, duże spożycie karotenoidów może usprawniać funkcjonowanie układu odpornościowego niezależnie od ewentualnego wpływu samej witaminy A. Na przykład beta- karoten chroni grasicę przed szkodami powodowanymi przez wolne rodniki, a jego suplementacja znacząco poprawia działanie białych krwinek.

AKTYWNOŚĆ WITAMINY A

Do wytworzenia witaminy A z karotenoidów organizm potrzebuje wystarczających ilości hormonu tarczycy, białek, cynku i witaminy C. Jeżeli ta przemiana przebiega w sposób sprawny, karotenoidy prowitaminy A mogą spełniać funkcje witaminy A (jako retinolu) bez ryzyka toksyczności związanego z witaminą A. Spośród karotenoidów beta-karoten cechuje największa aktywność witaminy A (retinolu).

POWSZECHNE ŹRÓDŁA POKARMOWE:

- marchew (alfa- i beta-karoten)
- słodkie ziemniaki (beta-karoten)
- papryka czerwona (luteina, zeaksantyna)
- arbuz (beta-karoten, likopen)
- morele (beta-karoten)
- dynia (alfa-karoten)
- brzoskwinie (kryptoksantyna, beta-karoten)
- papaja (kryptoksantyna)
- pomidory (likopen)
- szpinak (beta-karoten, luteina, zeaksantyna)
- brokuły (luteina, zeaksantyna)
- algi Dunaliella salina (mieszane karotenoidy)

SUPLEMENTACJA BETA-KAROTENU – NATURALNY CZY SZTUCZNY?

Syntetyczne suplementy beta-karotenu zawierają wyłącznie sam beta-karoten, natomiast naturalne suplementy beta-karotenu i pokarmy zawierają również naturalnie występujące inne karotenoidy. Stwierdzono, iż duże dawki syntetycznego betakarotenu blokują przyswajanie innych karotenoidów. Naturalny beta-karoten cechuje znacznie większa (4-10 razy) biodostępność niż sztuczny. Ponadto wykazano, że naturalny beta-karoten jest lepszym antyoksydantem niż sztuczny. Dlatego zaleca się unikanie suplementów zawierających syntetyczny beta-karoten, zwłaszcza w przypadku osób palących tytoń (lub pasywnych palaczy) i/lub osób spożywających duże ilości alkoholu.

Dzienna skuteczna porcja powinna dostarczać 5-7mg beta-karotenu dziennie wraz z innymi naturalnymi karotenoidami. Należy wybierać preparaty standaryzowane, w opakowaniach z ciemnego szkła, ze względu na gwarancję zachowania stabilności, świeżości i pełnej aktywności tego naturalnego składnika. Spożywanie dodatkowych porcji beta-karotenu powinno trwać minimum 2 miesiące.

Piśmiennictwo:
-„Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół”, Przegląd Reader’s Digest 2000.
-Światosław Ziemlański, praca zbiorowa „Normy żywienia człowieka”, PZWL 2001.
-Williams A et al., Journal of Nutrition, 130, 2000, pp 728-732.
-Michaud D et al. American Journal of Clinical Nutrition, 72, 2000, pp 990-997.
-Hathcock J et al, American Journal of Clinical Nutrition , 52, 1990, pp 183-202.

Artykuł zaczerpnięty ze strony:
www.solgar.pl

 

Komentarze do wpisu (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Promocje

Olej lniany do diety br Budwig Olej lniany do diety br Budwig 19,95 zł 22,00 zł

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Click Shop | Hosting home.pl