Zaloguj się

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Producenci

Wiśnie jako środek przeciwbólowy

0

Wiśnia (Prunus serotina) jest niewielkim owocem pestkowym, inaczej mówiąc pestkowcem, który należy do tej samej rodziny różowatych co morele, brzoskwinie i śliwki. Rozróżnić można dwa typy wiśni: słodkie i kwaśne. Wiśnie pochodzą z Europy i zachodniej Azji. Swoją angielską nazwę cherry zawdzięczają starożytnemu tureckiemu miastu Cerasus i datowane są na co najmniej 300 lat p.n.e., kiedy to zostały opisane przez greckiego botanika Teofrastusa. Około 70. roku n.e. Pliniusz odnotował, że drzewo wiśni występowało we Włoszech – w Rzymie oraz Niemczech, Anglii i we Francji.

Najważniejsze składniki odżywcze

Kwaśne wiśnie zawierają mniej kalorii (58 kcal/100 g) w porównaniu z 70 kcal/100 g wiśni słodkich. Kwaśne wiśnie zawierają również większą ilość witaminy A – 1000 j.m./100 g niż ich słodkie odpowiedniki 110 j.m./100 g owoców. W wiśniach zawarte są flawonoidy, melatonina i alkohol perillylowy, a co więcej obie odmiany wiśni zawierają znaczne ilości różnych składników odżywczych i stanowią doskonałe źródło witaminy A i C oraz miedzi i manganu.

Korzyści dla zdrowia

Wiśnia tak jak jagoda jest bogatym źródłem flawonoidów, a zwłaszcza cyjanidyny, antocyjanidyny i proantocyjanidyn, flawonoidów, które nadają owocom głęboką czerwono-niebieską barwę. Ogólnie rzecz biorąc, im ciemniejsza wiśnia, niezależnie czy słodka, czy kwaśna, tym lepsza dla zdrowia, ponieważ zawiera wyższe stężenie flawonoidów.

Działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne

Flawonoidy znajdujące się w wiśni wykazują szereg korzystnych właściwości. Naukowcy badali zdolność wiśni do działania antyoksydacyjnego i działania przeciwbólowego, polegającego na hamowaniu aktywności i wytwarzaniu czynników prozapalnych na poziomie komórkowym (tzw. cyklooksygenaza COX-1 oraz COX-2). Hamowanie aktywności cyklooksygenazy (COX-1 i COX-2) uniemożliwia syntezę prostaglandyn prozapalnych, co w konsekwencji prowadzi do zmniejszenia objawów stanu zapalnego, w tym odczuwania bólu. COX-1 wytwarzany jest przez wiele różnych komórek do produkcji prostaglandyn, które z kolei są regulatorami wielu procesów fizjologicznych. Powstają one wskutek pobudzenia nerwowego. Prostaglandyny występują we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych, wykazując bardzo dużą aktywność biologiczną. Cyklooksygenaza COX-2 wytwarzana jest jedynie przez specjalne komórki jako odpowiedź na procesy zapalne i używana jest przez organizm do sygnalizowania bólu i zapalenia. Po zadziałaniu na komórkę czynników fizjologicznych, takich jak hormony i neuroprzekaźniki lub czynników patologicznych, takich jak: toksyny, czynniki drażniące, uszkadzające mechanicznie, mikroorganizmy, następuje natychmiastowe uwalnianie czynników tkankowych i hormonalnych, uruchamiających mechanizmy związane z tworzeniem się prostaglandyn za pomocą i z wykorzystaniem enzymów COX-1 i COX-2. W pewnym uproszczeniu można powiedzieć, że enzym COX- 1 wytwarzany jest zawsze po zadziałaniu czynnika fizjologicznego lub/i patologicznego, natomiast enzym COX-2 wytwarzany jest tylko po zadziałaniu czynnika patologicznego. Większość tradycyjnych leków przeciwzapalnych, takich jak aspiryna czy ibuprofen działa przez blokowanie aktywności cyklooksygenazy, przez co organizm nie sygnalizuje bólu i zapalenia. Naukowcy ze Stanowego Uniwersytetu Michigan odkryli, że antocyjanidyny obecne w wiśniach są zdolne do blokowania zarówno enzymów COX-1, jak i enzymów COX-2. Ze wszystkich przebadanych owoców wiśnia wykazała najwyższą zawartość tak działających kluczowych antocyjanidyn (26,5 mg/100 g). Skuteczność takich ilości antocyjanidyn zawartych w wiśniach hamujących enzymy COX okazała się być porównywalna do skuteczności uzyskanej za pomocą ibuprofenu i naproxenu. Inny flawonoid występujący w owocach wiśni - cyjanidyna wykazała silniejsze działanie niż aspiryna. Warto zwrócić uwagę na to, że powszechnie stosowane środki przeciwbólowe łączone są z występowaniem skutków ubocznych o różnym nasileniu. Wiśnia w żadnym badaniu nie wykazała takich negatywnych właściwości. 

Działanie antyoksydacyjne

Ta sama grupa badaczy odkryła również, że antocyjanidyny zawarte w wiśniach wykazują właściwości antyoksydacyjne lepsze niż witamina E, dostarczana na tym samym poziomie. Dodatkowo, oprócz dużych ilości antocyjanidyny, szczególnie w cierpkich wiśniach, wykryto znaczne ilości melatoniny, hormonu produkowanego w szyszynce u podstawy mózgu, która wpływa na proces snu i jest również bardzo silnym antyoksydantem. (Porcja wiśni może zawierać 0,1-0,3 mg melatoniny). W takiej dawce melatonina okazała się skutecznym środkiem ułatwiającym zaśnięcie.

Ochrona przeciwnowotworowa

Wiśnie i melatonina mogą również zapewniać znaczącą ochronę przeciwnowotworową. Kwaśne wiśnie zawierają alkohol perillylowy (POH) naturalny składnik, który wydaje się niezmiernie skuteczny w obniżaniu występowania wszelkich rodzajów nowotworów. Ostatecznie badania sugerują, że alkohol perillylowy (POH) eliminuje rozwój komórek nowotworowych, pozbawiając ich protein, których potrzebują, aby się rozmnażać.

Dna moczanowa

Wiśnie są szczególnie przydatne w przypadku dny moczanowej. Dna moczanowa jest szczególną odmianą zapalenia stawów związaną z nieprawidłowym wysokim stężeniem kwasu moczowego we krwi. Kwas moczowy produkowany jest w wątrobie, skąd przedostaje się do krwiobiegu. W pewnych okolicznościach organizm ludzki produkuje zbyt dużo lub wydala zbyt mało kwasu moczowego. Wraz ze wzrostem stężenia kwasu moczowego zaczynają wytwarzać się kryształki soli, tzw. kryształy moczanu sodu. Kryształy te zaczynają gromadzić się w stawach, powodując zapalenie i ból typowy dla dny moczanowej. Antocyjanidyny zawarte w wiśniach wykazały właściwości hamujące aktywność oksydazy ksantyny, enzymu biorącego udział w produkcji kwasu moczowego. Badania kliniczne wykazały że spożywanie około 250 g świeżych wiśni dziennie jest bardzo skuteczne w obniżaniu poziomu kwasu moczowego i zapobieganiu atakom dny.

 

Artykuł zaczerpnięty ze strony:
www.solgar.pl

 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Promocje

Olej lniany do diety br Budwig Olej lniany do diety br Budwig 19,95 zł 22,00 zł

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Click Shop | Hosting home.pl